За нас
 
 
 
bgen

За нас

Бългериан Органик Фуудс ООД

Бългериан Органик Фуудс ООД (БОФ ООДе най-голямата призната организация на производители на биологичен мед и пчелни продукти (заповед № RD-09-406/22.05.2017 на Министър на Земеделието). Създадена през 2013 година от биологични пчелари в Търговищки регион, понастоящем БОФ ООД обхваща 27 пчеларски ферми, с повече от 5000 биологично сертифицирани кошери, с основна цел промоция и маркетинг на биологичен пчелен мед, и развитие на биологичното пчеларство.

Ние в сдружението сме пчелари, които изкарват прехраната си от производство на мед. При повечето от нас този избор е наследствен, но и доброволно осъзнат. Амбициозни сме и искаме да развием това, което сме получили в наследство. Но развитие не по пътя на интензивно пчеларство, а развитие на биологичното пчеларство, защото според нас това е правилният подход при отглеждането на пчелите – да им осигурим условия, най-близки до техния естествен начин на живот, еволюирал в продължение на милиони години.

Нашите пчелини са разположени в местности, в които няма развита промишленост и интензивно земеделие – в горите и ливадите на живописното дефиле на Искър, до хълмистия Източен Предбалкан, с широко биологично разнообразие. Това е и едно от най-важните условия за биологичното пчеларство - районът около пчелините да е екологично чист, да няма насаждения, при които се използват пестициди или изкуствени торове.

Основен принцип при биологичното пчеларство е пчелите, тяхната дейност и намесата на човека да са в хармония.

Пчелният мед е уникален продукт, създаден от пчели, цветя, и самата Майка Природа.

Историята на връзките на човека и пчелите е много стара. Една пещерна рисунка отпреди 8 хиляди години от Валенсия в Испания ясно показва как още в епохата на палеолита първобитните хора са събирали мед от диви пчели изнаем, че оттогава се използва за храна и лекарство от всички народи от древността до наши дни.

Но медът не е създаден за хората. Това е натурален продукт, направен от пчелите – едни от най-важните живи същества на нашата планета.Медоносните пчели посещават милиони цветчета през живота си, правейки възможно опрашването на растенията, и събират нектар, който после превръщат в мед.   За наше щастие, пчелите правят повече мед, отколкото се нуждае колонията им, а пчеларите вземат само излишъка. Точно както са го правили от най-древни времена.

Нашата мисия

Българиан Органик Фуудс ООД насърчава отговорните практики в биологичното пчеларство, за да се гарантира, че медът, който се консумира всеки ден, е надежден и чист.

Българиан Органик Фуудс ООД се застъпва за устойчивото производство на мед. Ние се ангажираме да работим за гаранции, че медът, който вие обичате, е добър днес, и ще бъде такъв и за бъдещите поколения. Това започва със здрави пчели и се разширява до опазването на природните ресурси, от които те зависят.

Българиан Органик Фуудс ООД ще работи за засилване на доверието в биологичния начин на производство и на биологичния мед, така че да нямате съмнение в автентичността и качеството му, когато избирате да го сложите на трапезата си. Ние се ангажираме да повишаваме информираността на потребителите за връзката между здравите пчели и меда, който обичаме.

Специфичните цели на организацията са:

- разработване на инициативи в областта на популяризирането и пускането на пазара на биологичен мед и пчеларски продукти;

- насърчаване и предоставяне на техническа помощ за използването на производствени стандарти, подобряване на качеството на пчелните продукти и разработване на продукти със защитено наименование за произход, със защитено географско указание или обхванати от национален знак за качество

- Концентрация на предлагането и пускане на пазара на пчелни продукти, произведени от нейните членове, включително чрез директен маркетинг;

- Провеждане на научни изследвания и разработване на инициативи за устойчиви методи на производство, иновативни практики, икономическа конкурентоспособност и развитие на пазара;

- насърчаване и предоставяне на техническа помощ за използването на екологично чисти практики на отглеждане на пчелните семейства, в съответствие с принципите на биологичното пчеларство

Новини

Bulgarian and Greek honey at Gulfood 2021

Dear ladies and gentlemen, We are honored to invite you to visit…
310
It's from Europe
Projects

EU_Bee Honey 101015669

Information and promotion of European Honey (Greece and Bulgaria)…
1085
chains
Новини

Българският мед влезе в големите търговски вериги

От днес, 26 май, кооператив „Български пчелини“ зарежда с…
897
Петко Симеонов
Новини

Производителите на органичен български мед подкрепят кампанията „Избирам 380“

„С две ръце подкрепяме националната информационно-образователна…
695