Да спасим пчелите
 
 
 
bgen

Да спасим пчелите и земеделците Европейска гражданска инициатива

Започва масивна паневропейска кампания за опазване на пчелите и природата, транформация на земеделието и забрана на пестициди

---

На 25 ноември 2019 стартира Европейска гражданска инициатива за извеждане от експлоатация на синтетичните пестициди до 2035 г., в подкрепа на земеделците и за опазване на пчелите и природата. Ако тя успее да събере поне 1 милион подписа до септември 2020 г., то тогава Европейската комисия и Европейският парламент следва да превърнат исканията на инициативата в нормативни актове. 

90 организации от 17 страни от ЕС съвместно откриват кампанията, която е подкрепена и от множество биоземеделски асоциации.

Международни учени вече апелираха за спешни промени, за да се избегне колапса в природата. Четвърт от дивите животни в Европа са опасно застрашени, половината от природните местообитания са в неблагоприятно състояние, екосистемните услуги се влошават.

Междувременно милиони фермери са изтласкани от земеделието заради несправидливи цени, липса на подкрепа от правителствата, латифундисти и големи корпорации. 4 милиона малки земеделски стопанства са изчезнали между 2004 и 2016 г. в ЕС.

Настоящата Европейска гражданска инициатива призовава Европеската комисия да внесе законодателни предложения за:

1. Извеждане от експлоатация на синтетичните пестициди до 2035 г. Премахване на синтетичните пестициди в земеделието на ЕС с 80 % до 2030 г., започвайки с най-опасните, и достигане на 100% чисто от синтетични пестициди земеделие до 2035 г.

2. Възстановяване на биоразнообразието: възстановяване на природните екосистеми в земеделските райони, така че земеделието да се превърне в лост за възстановяване на биоразнообразието.

3. Подкрепа за фермерите в преход: реформи в земеделието, чрез приоритизиране на малките, разнообразни и устойчиви земеделски стопанства, подкрепа за бързо увеличаване на агроекологичните и биоземеделски практики, внедряване във фермите на независими обучения и проучвания за свободно от пестициди и ГМО земеделие.

Ако вие споделяте тези идеи и желаете биоразнообразието в този свят да остане и за бъдещите поколения, ако искате чиста храна, свободна от пестициди и ГМО, ако разбирате, че спасяването на пчелите е част от оцеляването на начина ни на живот, основан на отговорно отношение към природата и околната среда, може да изявите волята си, като се включите в събирането на подписи.

Можете да го направите по електронен път тук

https://www.savebeesandfarmers.eu

Или да изтеглите формуляр за подписката на български език ТУК.

Подписаната хартиена форма трябва да се изпрати на адреса на Българска Асоциация Биопродукти (БАБ), която е координатор за България при събирането на подписи.

За допълнителна информация:

Борислав Сандов - +359-887-096-757

Албена Симеонова - +359-878-215-266

Петко Симеонов - +359-887-255-878

www.daspasimpchelite.eu

Новини

Bulgarian and Greek honey at Gulfood 2021

Dear ladies and gentlemen, We are honored to invite you to visit…
215
It's from Europe
Projects

EU_Bee Honey 101015669

Information and promotion of European Honey (Greece and Bulgaria)…
753
chains
Новини

Българският мед влезе в големите търговски вериги

От днес, 26 май, кооператив „Български пчелини“ зарежда с…
786
Петко Симеонов
Новини

Производителите на органичен български мед подкрепят кампанията „Избирам 380“

„С две ръце подкрепяме националната информационно-образователна…
591