Биомед от Стара Планина покори Брюксел
 
 
 
bgen

Биомед от Стара Планина покори Брюксел

Предприемачът Петко Симеонов успешно обединява в кооператив пет пчеларски фамилии, вече вкарват ИТ в кошерите.

Мед, произведен по изцяло биологичен метод, се оказва печеливш български продукт на пазара на ЕС. Зад инициативата стои предприемачът Петко Симеонов, съуправител на първата българска организация на производители на биологичен пчелен мед, която обединява пет пчеларски фамилии с традиции в отглеждането на пчели.

От телекомуникациите към пчелите
Петко Симеонов завършва технологично училище „Електронни системи“ в София. Бакалавър е по телекомуникации и магистър по радиокомуникации от столичния Технически университет. Има и магистратура по бизнес администрация от Софийския университет. „Имам 3 – 4 години стаж по специалността телекомуникации. Започнах да работя още във втори курс във фирма подизпълнител, която изграждаше базовите станции и цялостните клетъчни мрежи на трите мобилни оператора. Дойде обаче световната криза и компаниите започнаха да орязват инвестиционните си бюджети за нови мрежи, а това означаваше, че трябваше и аз да направя промяна“, спомня си Петко. И понеже около него винаги е имало пчели, защото и дядо му, и баща му са пчелари – изборът не е труден.

За начален тласък на бизнеса си Петко решава да се облегне на Програмата за развитие на селските райони с проект за млад фермер, при който веднага след одобрение се отпуска субсидия от 12 500 евро, а до 5 години средствата могат да се удвоят. Плановете са едно, но сблъсъкът с администрацията друго. "В последния момент промениха критериите за кандидатстване по показателя "икономически единици". За младия фермер предварително се изискваше да има кошери и пчели, равняващи се на 2 икономически единици, аз имах 66 кошера, регистрирах пчелина на баща ми, който не бе регистриран преди това и имаше 70 пчелни семейства. Новите правила обаче вече изискваха 4 икономически единици, а нямаше как за 2 седмици да купя нови пчели и кошери, нито имах възможност да направя подобна инвестиция", спомня си първите големи спънки Петко.

Вглеждайки се в европрограмата за земеделие, предприемачът осъзнава, че може да промени проекта си и да кандидатства по друга мярка – "Инвестиции в земеделски стопанства", където наличните му кошери и пчели покриват условията. Одобрили го след година – година и половина. А изискванията на мярката са и причината да започне да се занимава с биологично земеделие, защото се дават допълнителни точки за чувствителен, приоритетен сектор, каквото е биопроизводството. Предприемачът реализира проект за 120 000 лв. и със средствата закупува цялостно оборудване за първичен добив на мед. Прави и платформи за интензивно пчеларство, чрез които се увеличава добивът на мед. Запознава се с други млади фермери, с които решава да се обединят в общ кооператив. "В момента аз съм управител на първата асоциация на производители в сектор мед и пчелни продукти. Обединяваме 5 пчеларски фамилии с общо 10 земеделски производители. Всички сме от фамилии с история в пчеларството, а кошерите ни са в Стара планина – като започнем от Западния Балкан и Искърското дефиле, минем през Търговищко и Лудогорието и стигнем до Ришкия проход. Моите кошери са по протежението на Искърското дефиле, в района на Владо Тричков", разказва Петко. Той е щастлив, че се занимава с бизнес, който щади природата и се грижи за биоразнообразието. Биологичното производство на мед изисква в радиус от 3 км в района, където се практикува пчеларството, да няма нито интензивно земеделие, нито някакви сериозни замърсявания. Пчеларите не трябва да употребяват препарати с пестициди срещу паразитите по пчелите. Разрешени са единствено етерични масла и органични киселини.

На ишлеме за Белгия, Гърция и Полша
От 2011 до 2019 г. кооперативът, в който участва Петко, се разраства и вече има 2055 пчелни семейства, като в зависимост от сезона годишно произвежда между 40 и 60 тона мед. Продукцията се предлага само за износ за Белгия, Гърция и Полша.

"Нямаме продажба на партида на наш биомед, без купувачът да изисква проба, за да се увери, че наистина предлагаме органичен продукт", разказва Петко. Но това е свързано с разходи, защото всеки нов клиент иска да дойде в България и да види пчелина на място, за да се увери в биопроизводството.

Но биомедът се продава като суровина, непреработен, изцяло на ишлеме, като най-големи количества отиват за Белгия. Там той се преработва и продава в специализирани магазини и в търговски вериги. „Партньорът ни в Белгия много държи да изнасяме малки партиди, които са бутикови, а той от своя страна означава на всяко бурканче името на селото в България, откъдето е добит медът. Етикетира го със своята си марка, но с означен произход България”, добавя предприемачът.

Докато в Гърция и Полша почти никой няма да разбере, че консумира биомед от Стара планина. В момента в специализираните супермаркети в Белгия 1 кг български биомед от пчелина на Петко се продава за 18 евро. Но това е цената с дистрибуция, опаковка, търговска надценка, ДДС. От нея той като производител взема една трета. Преди 2 години Петко и неговите бизнес партньори пробват и единичен експорт до Япония. Той се осъществява чрез техен познат, който живее там повече от 10 години. „Проблемът е, че нямаме собствена преработка. Това е държава извън ЕС и хигиенните изисквания са доста високи”, уточнява Петко.

Следващата крачка
Петко и партньорите му от кооператива са на прага на следващата важна крачка в развитието на общия бизнес – създаване на преработвателно предприятие чрез реализиране на нов проект по Програмата за развитие на селските райони за 700 000 лева. Всеки момент проектът ще бъде одобрен, като вече е преминал т.нар. предварителен ранкинг, който е показал, че покрива точките за одобрение. „В това предприятие ще се извършва преработка както на пчелен мед, така и на пчелен восък. Отделно имаме и остатъчни пчелни продукти като сушене на пчелен прашец, общ склад и др. Искаме да разработим и линия за бутилиране в буркани. Има огромно търсене на восъчни основи извън България – върху тях пчелите изграждат своите пити, като идеята е килийките да са с едни и същи размери и по-добри добиви”, уточнява Петко. Надеждата на съкооператорите е след като предприятието заработи, от изнасяния вече преработен мед да получават поне 50% от продажната цена в магазините, а също и да скъсят веригата на доставка, защото сега продукцията им преминава през трима прекупвачи.

Пчели върху хотелски покрив
За 7-а поредна година Петко Симеонов е виновникът в центъра на София, на покрива на хотел „Хилтън”, да има кошери и жужащи пчели. Идеята е на един от първите мениджъри на хотела, който е французин. Той решава по подобие на Парижката опера на покрива на хотела да има кошери. Първите години идеята се реализира с други пчелари, които впоследствие се отказват. "Медът от кошерите отива почти изцяло за нуждите на хотела. Основното, което правим, са пити, които са абсолютно запечатани, и ги продаваме на хотела, който ги сервира на закуска на гостите си", обяснява Петко.

Иновациите са другата амбиция на Петко и неговите бизнес партньори. Кооперативът има проект, при който чрез сензори в кошера през мобилен телефон се следи температурата, влажността, състоянието на пчелите. За тази си инициатива той печели и конкурс на Европейския парламент за млади фермери. В момента Петко и партньори работят по друг иновативен проект за по-нататъшно внедряване на информационните технологии в пчеларството.

"В бизнеса трябва да си доста твърдоглав и да си абсолютно перде. Наред с това трябва да си оптимист и да пробваш всяка възможност. Нещата се случват, ако си тръгнал да ги правиш сериозно" – това е финалният съвет на младия предприемач към всички, които се решат да развиват бизнес у нас. Той е категоричен, че България предлага много възможности и няма нужда те да се търсят навън.

Текстът е публикуван в брой 7/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Прочетена 414 пъти
Още в тази категория: Как се прави меден бизнес »
Новини

Bulgarian and Greek honey at Gulfood 2021

Dear ladies and gentlemen, We are honored to invite you to visit…
215
It's from Europe
Projects

EU_Bee Honey 101015669

Information and promotion of European Honey (Greece and Bulgaria)…
754
chains
Новини

Българският мед влезе в големите търговски вериги

От днес, 26 май, кооператив „Български пчелини“ зарежда с…
787
Петко Симеонов
Новини

Производителите на органичен български мед подкрепят кампанията „Избирам 380“

„С две ръце подкрепяме националната информационно-образователна…
592